"... et koskaan tiedä, mitä saat:"
- Talontekijät
Forrest Gumpia lainataksemme projektin jälkeiset fiiliksemme tiivistyvät tuohon ajatukseen.
MITÄ OPIMME?
1. Etsi luotettavat tekijät!!!!
Meillä sattui hyvä tuuri monessa asiassa. Saimme suosituksia hyvästä tekijästä ja rehellisiä kommentteja tekijöistä, joita ei kannattaisi ottaa. Sovimme vastuukirvesmiehemme kanssa töistä jo vuotta aikaisemmin. Hyvää ja taitavaa kannatti odottaa. Vastuukirvesmiehemme kantoi projektin läpi tunnollisesti ja huolellisesti. Hänen pitkä kokemuksensa ja rehellinen luonteensa olivat ratkaisevia asioita talon valmistumisessa aikataulussaan, budjetissaan ja ilman suurempaa stressiä. Hänellä oli paljon kontakteja ja yhteyksiä eri alojen luotettaviin tekijöihin. Hänen kauttaan saimme mm. erinomaisen kaivinkoneurakoitsijan sekä peltisepän. Hän laski työn eri vaiheissa tarvittavat materiaalimäärät ja me pidimme huolta siitä, että tekijöillä riitti tavaraa ja ne olivat oikeassa paikassa.
Rehellisen ammattilaisen johdossa työ sujui koko ajan suunnitelman mukaisesti ja uskon, että säästimme "pitkän pennin" tarkoilla tarvikelaskelmilla ja järkevillä materiaalivalinnoilla.
Sanoimme puolen vuoden aikana liki joka päivä ääneen lauseen: "Tehdään niin kuin tulee hyvä:" Kirvesmiehemme esitti usein vaihtoehtoja eri vaiheiden tekemiseksi. Hän kertoi myös vaihtoehtojen merkityksen. Jokin materiaali maksaa enemmän, mutta säästää työtä. Toiset materiaalit ovat riittoisampia kuin toiset. Joissakin vaiheissa taas kirvesmiehemme suositteli hyväksi havaitsemiansa tuotteita ja tuotemerkkejä.
Myös valvojamme työhön olemme tyytyväisiä. Hän hoisi asioita etupainotteisesti ja kävi työmaalla useita kertoja viikossa. Hän todella tiesi, missä mennään ja miten eri vaiheet on tehty.
Koko projektin ainoa strssin aihe oli talon pystytys. Pystytyksen hoitanut rakennusliike oli tunnettu ja olimme kuulleet siitä hyvää palautetta. Suurin ongelma pystytyksessä oli työn suunnittelu ja järjestelyt. Työn jälki ja laatu oli hyvää ja työ valmistui sovitussa aikataulussa. Suurimman stressin aiheutti työn eri vaiheiden viivästyminen ja elementtien sekä osittain pystytetyn talon suojaaminen vesisateelta. Mitään ei onneksi kastunut, sen tutkimme erityisen tarkkaan.
2. Hyvin suunniteltu on reilusti yli puoliksi tehty!!!
Kun olimme saaneet tontin, meillä oli vuosi aikaa suunnitella ja valmistella kaikki töiden aloittamista varten.
Vertailimme ja kilpailutimme noin kymmenen talotoimittajaa. Tuotteiden vertaileminen vaati tarkkuutta ja aikaa perehtyä yksityiskohtiin. Kun asiakas on tietoinen yksityiskohdista, monet myyjätkin terästäytyvät kertomaan asioista tarkasti. Talomyyjien ammattitaito ja asenne vaihteli todella paljon. Osa ei vastannut viesteihin ja osa keskittyi sisustuksen sekä kylkiäisten esittelyyn.
Tarkan vertailun perusteella teimme valintamme. Halusimme Kannustalon, mutta mielikuvamme oli, että se olisi todella paljon kalliimpi. Kun vertailimme toimitussisällön, materiaalit ja runkorakenteen yksityiskohtineen, olimme todella yllättyneitä Kannustalon hinta-laatusuhteesta. Saamistamme tarjouksista Kannustalo ei ollut halvin, mutta hinta-laatusuhteeltaan edullisin.
Kevään ajan saimme keskittyä sähkö- ja LVI-suunnitelmiin sekä muiden paperiasioiden valmisteluun. Samaan aikaan vertailimme keittiöitä, uuneja, lattiamateriaaleja ja keräsimme ideoita sisustusta varten. Pääosa hankinnoista oli tilattu heinäkuun alkuun mennessä. Syksyn aikana ei olisi mitenkään riittänyt aika lähteä vertailemaan ja tekemään isoja kaluste- tai materiaalivalintoja.
Kun tilaukset oli tehty ja ne oli vahvistettu ajoissa, tulivat tavarat tontille todella täsmällisesti. Ainoa viivästys oli kattopaneleissa, jotka tulivat kaksi päivää myöhässä.
3. Itse tehden järkevät työt
Kirvesmiehemme vei rakennustyötä eteenpäin päivittäin. Itse teimme pitkiä iltoja ja viikonloppuja. Lähtökohtaisesti tavoitteenamme oli, että huolehdimme työmaalle tavaraa, kannamme seuraavissa vaiheissa tarvittavat tavarat valmiiksi työn edetessä ja siivoamme työmaan kerran päivässä. Tuo tavoite täyttyi hyvin. Teimme itse kirvesmiehen opastamana villoitustöitä, ikkunoiden pielet, pylväät, kaiteet, kaiken ulkomaalauksen, tapetoinnit yms. töitä. Itse tehden sai osallistua rakentamiseen järkevissä vaiheissa. Monta asiaa sai opetella ja oppia. Runkotyöt ja vaikeammat kokemusta vaativat vaiheet jätimme suosiolla kokeneille ammattilaisille.
4. Hinta - laatu
Talopaketin hinta on merkittävä osa rakennuskustannuksista. Mitä paremmin saa tingittyä paketin sekä perustusten hinnan, sitä enemmän jää budjetista varaa muuhun. Alkuvaiheessa voi vertailemalla ja kilpailuttamalla säästää merkittäviä summia. Myös isojen kertahankintojen hinnoissa kannattaa tehdä huolellista työtä.
Loppuvaiheessa ei säästöt ole enää niin merkittäviä. Jos teippirulla on toisessa kaupassa 1 e halvempi, niin kauppojen väliseen matkaan käytetty aika maksaa enemmän kuin hinnassa oleva säästö.
Oma periaatteemme on aina ollut kestävään laatuun ja ekologisuuteen perustuvissa hankinnoissa. Halpa on harvoin hyvää, jos ei tiedä mitä on ostamassa. Joskus laatutuotteita saa halvalla poistoeristä tms. Halvalla ei saa hyvää, mutta edullisesti voi saada. Tunnetut, luotetut ja suositellut merkit olivat hyviä ja edullisia valintoja monessa vaiheessa.
Ensimmäisten hankintojen tinkimiseen kannattaa käyttää aikaa ja kärsivällisyyttä. Kun jonkin tuotteen hinnan saa kohdalleen, saa saman tuotteen jatkossakin samasta kaupasta samalla hinnalla.
Tarkat tarvikelaskelmat ja joustaviksi sovittu palautusoikeus vähentävät kustannuksia ja jätettä. Käytimme hankitut tavarat todella tarkkaan. Koko rakennustyön aikana vein vain kaksi peräkärryllistä rakennus-/ sekajäettä kaatopaikalle.
5. Usko siihen mitä teet ja tee sitä mihin uskot
Monessa asiassa oma mielikuva tai mielipide syntyi melko helposti. Teknisissä ja rakenteellisissa ratkaisuissa luotimme ammattilaisiin, mutta valinnoissa teimme monta asiaa järkevällä tunteella. Kun selvittää vaihtoehdot ja vertaa niiden ominaisuudet, on päätöksen tekeminen melko helppoa. Ainakin meidän tapauksessamme moni asia päätettiin melko automaattisesti. Jokin vaihtoehdoista vaan tuntui hyvälle ja sillä mentiin. Talo tehdään kuitenkin pitkäksi aikaa, joten kannattaa tehdä kerralla hyvä ja sellainen kun haluaa.
Moni rakennusprojekti päättyy, useat talot jopa valmistuvat. Viimeinen kuukausi otti melko tiukille. Olimme kaikki väsyneitä ja samaan aikaan oli monta rautaa tulessa. Muuttoa teimme sairaana ollessamme. Ensimmäisinä asuinviikkoina ei osannut nauttia uudesta kodista, kun aika meni käytännössä nukkuessa.
Jos rakentaessa tulee aviokriisi, älkää erotko viimeisen kuukauden aikana ennen talon valmistumista eikä ensimmäisen kuukauden aikana talon valmistumisen jälkeen. Tuolloin kaikki ovat väsyneitä ja herkkänä monella tapaa. Talon tekeminen on kova urakka, mutta myös kovin antoisa ja opettavainen vaihe elämästä. Parin kuukauden asumisen jälkeen aika on kullannut ja talo tuntuu jo omalta kodilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti