Sivun näyttöjä yhteensä

1. huhtikuuta 2012

"Rakennusala on kuin suklaarasia..."

"... et koskaan tiedä, mitä saat:"
- Talontekijät

Forrest Gumpia lainataksemme projektin jälkeiset fiiliksemme tiivistyvät tuohon ajatukseen.

MITÄ OPIMME?

1. Etsi luotettavat tekijät!!!!

Meillä sattui hyvä tuuri monessa asiassa. Saimme suosituksia hyvästä tekijästä ja rehellisiä kommentteja tekijöistä, joita ei kannattaisi ottaa. Sovimme vastuukirvesmiehemme kanssa töistä jo vuotta aikaisemmin. Hyvää ja taitavaa kannatti odottaa. Vastuukirvesmiehemme kantoi projektin läpi tunnollisesti ja huolellisesti. Hänen pitkä kokemuksensa ja rehellinen luonteensa olivat ratkaisevia asioita talon valmistumisessa aikataulussaan, budjetissaan ja ilman suurempaa stressiä. Hänellä oli paljon kontakteja ja yhteyksiä eri alojen luotettaviin tekijöihin. Hänen kauttaan saimme mm. erinomaisen kaivinkoneurakoitsijan sekä peltisepän. Hän laski työn eri vaiheissa tarvittavat materiaalimäärät ja me pidimme huolta siitä, että tekijöillä riitti tavaraa ja ne olivat oikeassa paikassa.

Rehellisen ammattilaisen johdossa työ sujui koko ajan suunnitelman mukaisesti ja uskon, että säästimme "pitkän pennin" tarkoilla tarvikelaskelmilla ja järkevillä materiaalivalinnoilla.

Sanoimme puolen vuoden aikana liki joka päivä ääneen lauseen: "Tehdään niin kuin tulee hyvä:" Kirvesmiehemme esitti usein vaihtoehtoja eri vaiheiden tekemiseksi. Hän kertoi myös vaihtoehtojen merkityksen. Jokin materiaali maksaa enemmän, mutta säästää työtä. Toiset materiaalit ovat riittoisampia kuin toiset. Joissakin vaiheissa taas kirvesmiehemme suositteli hyväksi havaitsemiansa tuotteita ja tuotemerkkejä.

Myös valvojamme työhön olemme tyytyväisiä. Hän hoisi asioita etupainotteisesti ja kävi työmaalla useita kertoja viikossa. Hän todella tiesi, missä mennään ja miten eri vaiheet on tehty.

Koko projektin ainoa strssin aihe oli talon pystytys. Pystytyksen hoitanut rakennusliike oli tunnettu ja olimme kuulleet siitä hyvää palautetta. Suurin ongelma pystytyksessä oli työn suunnittelu ja järjestelyt. Työn jälki ja laatu oli hyvää ja työ valmistui sovitussa aikataulussa. Suurimman stressin aiheutti työn eri vaiheiden viivästyminen ja elementtien sekä osittain pystytetyn talon suojaaminen vesisateelta. Mitään ei onneksi kastunut, sen tutkimme erityisen tarkkaan.

2. Hyvin suunniteltu on reilusti yli puoliksi tehty!!!

Kun olimme saaneet tontin, meillä oli vuosi aikaa suunnitella ja valmistella kaikki töiden aloittamista varten.
Vertailimme ja kilpailutimme noin kymmenen talotoimittajaa. Tuotteiden vertaileminen vaati tarkkuutta ja aikaa perehtyä yksityiskohtiin. Kun asiakas on tietoinen yksityiskohdista, monet myyjätkin terästäytyvät kertomaan asioista tarkasti. Talomyyjien ammattitaito ja asenne vaihteli todella paljon. Osa ei vastannut viesteihin ja osa keskittyi sisustuksen sekä kylkiäisten esittelyyn.

Tarkan vertailun perusteella teimme valintamme. Halusimme Kannustalon, mutta mielikuvamme oli, että se olisi todella paljon kalliimpi. Kun vertailimme toimitussisällön, materiaalit ja runkorakenteen yksityiskohtineen, olimme todella yllättyneitä Kannustalon hinta-laatusuhteesta. Saamistamme tarjouksista Kannustalo ei ollut halvin, mutta hinta-laatusuhteeltaan edullisin.

Kevään ajan saimme keskittyä sähkö- ja LVI-suunnitelmiin sekä muiden paperiasioiden valmisteluun. Samaan aikaan vertailimme keittiöitä, uuneja, lattiamateriaaleja ja keräsimme ideoita sisustusta varten. Pääosa hankinnoista oli tilattu heinäkuun alkuun mennessä. Syksyn aikana ei olisi mitenkään riittänyt aika lähteä vertailemaan ja tekemään isoja kaluste- tai materiaalivalintoja.

Kun tilaukset oli tehty ja ne oli vahvistettu ajoissa, tulivat tavarat tontille todella täsmällisesti. Ainoa viivästys oli kattopaneleissa, jotka tulivat kaksi päivää myöhässä.

3. Itse tehden järkevät työt

Kirvesmiehemme vei rakennustyötä eteenpäin päivittäin. Itse teimme pitkiä iltoja ja viikonloppuja. Lähtökohtaisesti tavoitteenamme oli, että huolehdimme työmaalle tavaraa, kannamme seuraavissa vaiheissa tarvittavat tavarat valmiiksi työn edetessä ja siivoamme työmaan kerran päivässä. Tuo tavoite täyttyi hyvin. Teimme itse kirvesmiehen opastamana villoitustöitä, ikkunoiden pielet, pylväät, kaiteet, kaiken ulkomaalauksen, tapetoinnit yms. töitä. Itse tehden sai osallistua rakentamiseen järkevissä vaiheissa. Monta asiaa sai opetella ja oppia. Runkotyöt ja vaikeammat kokemusta vaativat vaiheet jätimme suosiolla kokeneille ammattilaisille.

4. Hinta - laatu

Talopaketin hinta on merkittävä osa rakennuskustannuksista. Mitä paremmin saa tingittyä paketin sekä perustusten hinnan, sitä enemmän jää budjetista varaa muuhun. Alkuvaiheessa voi vertailemalla ja kilpailuttamalla säästää merkittäviä summia. Myös isojen kertahankintojen hinnoissa kannattaa tehdä huolellista työtä.

Loppuvaiheessa ei säästöt ole enää niin merkittäviä. Jos teippirulla on toisessa kaupassa 1 e halvempi, niin kauppojen väliseen matkaan käytetty aika maksaa enemmän kuin hinnassa oleva säästö.

Oma periaatteemme on aina ollut kestävään laatuun ja ekologisuuteen perustuvissa hankinnoissa. Halpa on harvoin hyvää, jos ei tiedä mitä on ostamassa. Joskus laatutuotteita saa halvalla poistoeristä tms. Halvalla ei saa hyvää, mutta edullisesti voi saada. Tunnetut, luotetut ja suositellut merkit olivat hyviä ja edullisia valintoja monessa vaiheessa.

Ensimmäisten hankintojen tinkimiseen kannattaa käyttää aikaa ja kärsivällisyyttä. Kun jonkin tuotteen hinnan saa kohdalleen, saa saman tuotteen jatkossakin samasta kaupasta samalla hinnalla.

Tarkat tarvikelaskelmat ja joustaviksi sovittu palautusoikeus vähentävät kustannuksia ja jätettä. Käytimme hankitut tavarat todella tarkkaan. Koko rakennustyön aikana vein vain kaksi peräkärryllistä rakennus-/ sekajäettä kaatopaikalle.

5. Usko siihen mitä teet ja tee sitä mihin uskot

Monessa asiassa oma mielikuva tai mielipide syntyi melko helposti. Teknisissä ja rakenteellisissa ratkaisuissa luotimme ammattilaisiin, mutta valinnoissa teimme monta asiaa järkevällä tunteella. Kun selvittää vaihtoehdot ja vertaa niiden ominaisuudet, on päätöksen tekeminen melko helppoa. Ainakin meidän tapauksessamme moni asia päätettiin melko automaattisesti. Jokin vaihtoehdoista vaan tuntui hyvälle ja sillä mentiin. Talo tehdään kuitenkin pitkäksi aikaa, joten kannattaa tehdä kerralla hyvä ja sellainen kun haluaa.

Moni rakennusprojekti päättyy, useat talot jopa valmistuvat. Viimeinen kuukausi otti melko tiukille. Olimme kaikki väsyneitä ja samaan aikaan oli monta rautaa tulessa. Muuttoa teimme sairaana ollessamme. Ensimmäisinä asuinviikkoina ei osannut nauttia uudesta kodista, kun aika meni käytännössä nukkuessa.

Jos rakentaessa tulee aviokriisi, älkää erotko viimeisen kuukauden aikana ennen talon valmistumista eikä ensimmäisen kuukauden aikana talon valmistumisen jälkeen. Tuolloin kaikki ovat väsyneitä ja herkkänä monella tapaa. Talon tekeminen on kova urakka, mutta myös kovin antoisa ja opettavainen vaihe elämästä.  Parin kuukauden asumisen jälkeen aika on kullannut ja talo tuntuu jo omalta kodilta.

Koti on valmis

Pari kuukautta on mennyt levätessä ja nukkuessa uudessa kodissa rakennusurakan jälkeen. Kaikki valmistui aikataulussa ja muutimme uuteen kotiin 12.2., kuten olimme suunnitelleetkin.

Tässä muutamia kuvia siitä, mitä saimme aikaiseksi.

 Ulkovalaistus ja sininen hetki.

 

 

  


Keittiö on omasta mielestämme onnistuneempi, mitä osasimme odottaa. Kalusteet tulivat ajallaan ja ne oli helppo asentaa paikalleen. Ovet, laatikot ja mekanismit ovat toimineet moitteettomasti. Keittiön koko yllätti myönteisesti. Halusimme nimenomaan keittiön, johon mahtuu ruokapöytä ja tilan olevan erillään olohuoneesta. Jossakin vaiheessa keittiö näytti melko pieneltä, mutta valmistuttua se tuntuu täydelliseltä. 
Mikron sijoitimme melko alhalle, koska sen pääasialliset käyttäjät tulevaisuudessa ovat melko pieniä. Kun mikro on vielä pöytätasoa alempana, on ekaluokkalaisenkin turvallista lämmittää välipalaa ja nostaa kuuma muki ensin mikron eteen tasolle ja vasta siitä sitten pöytään. 

 
Vanha hankintamme kynttilälamppu pääsi odotetulle paikallensa ison ruokapöydän päälle. Samalla lamppu sähköistettiin, joten se toimii himmeänä tunnelmavalona pöydän päällä. 

 Astiakaappi on ruokapöydän lisäksi ainoa uusi hankinta alakerran sisustuksessa. Pohdimme pitkään astioiden säilytystä ja mietimmepä keittiösuunnitelmassakin mahdollisuutta senkkityyppiseen ratkaisuun keittiön ja olohuoneen oviaukkoon. Tuo jugend-kaappi löytyi saatumalta antiikkiliikkeestä ja totesimmen sen heti omaksemme. 

Tässä on kohta, josta olemme ylpeitä. Vihdoin ryijymme pääsi näkyville ja se valaistiin katosta kohdennettavilla ledeillä. Ryijy ja takka olivat hyvin keskeisessä roolissa alakerran sisustusta suunnitellessamme. Nyt siinä on rinnakkain perinteistä ja modernia suomalaista käsityötä. 

 
 Opiskelija-asuntoomme yli kymmenen vuotta sitten ostetut huonekalut pääsivät myös uuteen kotiin. Kierrejalkainen pieni kirjoituspöytä löytyi joensuulaisesta antiikkiliikkeestä vuonna 1999. Se oli huonekalu, joka ihastutti ensinäkemältä. Patsasvalaisin on löytö huutokaupasta samalta syksyltä.

Olohuoneen suuntaan näyttää avaralta.  

Halusimme luoda kodistamme kokonaisuuden, jossa vanhat tavarat saavat arvoisensa paikan. Lapsiperheessä käytännöllisyys ratkaisi monta valintaa. Seinät maalattiin puolihimmeällä Remontti-Ässällä. Näin ne ovat kestävät ja pestävät. Lattia on valko-mattalakattua tammiparkettia, joka sekin kestää kulutusta. 
Sohvat ja nojatuolit ovat käyttöä ja yhdessäoloa varten. Sohvan hankimme ensimmäiseen yhteiseen kotiimme vuonna 1998. Opiskelijan budjettiin se oli tuolloin kallis, mutta on ollut hintansa väärti. Tekstiilipesu kankaille ja sohva on käytössä paraatipaikalla.  

Työhuone toimii myös vierashuoneena. Työhuoneen takaseinässä toistuu sama tapetti kuin olohuoneen päätyseinässä. Työhuone on sävyltään vaaleanvihreä.

Olemme tehneet kaikki verhot itse. Pääosa pitkistä valkoisista verhoista on pellavaa.

Kirjahylly on kasvanut ajan kuluessa. Ensimmäiset osat hankimme valmistumisen jälkeen saadusta ensimmäisestä kuukausipalkasta. Tuolloin uskoimme sijoituksen arvoon, laatuun ja kestävyyteen. Ei ole tarvinnut Boknäsin laatuun pettyä, päin vastoin.

Alakerran WC on melko iso, mutta vaaditun inva-ympyrän vuoksi sitä ei voinut pienentää. Seinät on tapetoitu ja niiden alaosassa on puolipaneli.  

 
Kodinhoito-/ pukuhuone on yksinkertainen. Harmaa lattialaatta jatkuu kaikissa kosteissa tiloissa. Tilaan on suunniteltu mahdollisimman tehkokkaat säilytysjärjestelmät. Laatikoiden ja kaappien yhdistelmällä erilaiset tavarat pysyvät järjestyksessä.
Jätimme rakentamatta kodinhoitohuoneen ja teknisen tilan välisen väliseinän. Nyt kodinhoitohuoneesta pääsee suoraan ulos. Kirvesmiehemme rakensi paikanpäällä kaukolämpölaitteen, lattialämmityksen jakotukkien ja ilmastointikoneen ympärille kaapin. Kaappiin tilattiin ovet Iskulta. Nyt kaikki tekniset laitteet ovat yhden kaapin sisällä piilossa katseilta ja helposti huollettavissa.

Pesuhuoneessa jatkuu yksinkertainen tyyli. Peräseinän tiililadottu laatoitus on huoneen juttu. Lattialaattoihin olemme erityisen tyytyväisiä. Ne olivat edulliset, mutta laatu on kohdallaan. Niitä oli helppo leikata eivätkä ne ole märkänä liukkaita.

Saunan teki kokonaan kirvesmiehemme. Seinät ovat tervaleppää ja lauteet lämpökäsiteltyä mäntyä.

 Portaikko yläkerrasta päin katsottuna. Alakerran eteisen vaaleanharmaa sävy jatkuu yläkerran aulaan. Yläkerta on tyyliltään alakertaa modernimpi. Halusimme tiettyjen asioiden toistuvan läpi koko kotimme. Parkettilattia ja Aurora-paneli katto ovat samanalaiset molemmissa kerroksissa. Yhtenäisyyttä tuovat myös Auora-listat jalkalistoina, ikkunoiden ympärillä ja kattolistoina.


Aulasta on tullut perheemme suosikkipaikka. Kulmasohva on harvoja uusia huonekaluja. 

 Pojan huone ja Ferrarinpunainen seinä.
 
 Toisen pojan huone ja pilvitapettiseinä.

Isossa makuuhuoneessa juttu on Eijffingerin lintutapetti. Sisustuksessa yhdistimme ennakkoluulottomasti vanhan sängyn yöpöytineen moderneihin Block-lamppuihin. Pehmeä valo näyttää kauniilta vaaleiden pintojen ja massiivisten huonekalujen kanssa. 

 Yläkerran WC:ssä suunnittelun lähtökohtana oli saada sinne mahdollisimman paljon säilytystilaa. Alakaapista menee pyykkikuilu kodinhoitohuoneen pyykkikaappiin. Tuo on osoittautunut käteväksi tavaksi tiputtaa päivän likavaatteet suoraan pesuun. Näin riittää, että puhtaat pyykit kannetaan ylös kaappeihin.

Nyt ollaan ja elellään. Lunta on vielä maassa reilusti, mutta pihatyöt alkavat pyöriä mielessä. Blogi jatkuu pihatöiden merkeissä.




















25. tammikuuta 2012

Kohta on valmis keko komia...

Muutamia kuvia blogiin, vaikka takana on monta pitkää päivää ja uni alkaa maittaa.

Valmista tulee ja nyt, viimeisellä rakennusviikolla valmiin tuloksen tahti on valtava.

Tässä muutamia fiiliksiä pian valmistuvasta kodistamme.
 Keittiökalusteet tulivat Isku-keittiöltä tismalleen sovitussa aikataulussa. Melkoiseen kaappimäärään mahtuu jos jonkilaista osaa, jalkaa, levyä ja hyllyä. Isku on hoitanut tilauksen erinomaisella tarkkuudella ja ystävällisyydellä. Täydennystilaukseen on mennyt vain yksi, hieman vääränsävyinen peitelevy. Iskun henkilökunnan palveluasenne ja kalusteiden toimitus sekä laatu ovat ainakin tässä vaiheessa vakuuttaneet meidät tehneemme oikean valinnan kalusteiden toimittajan suhteen.

Uuni on valmis. Omasta mielestämme siitä tuli hienompi kuin osasimme edes odottaa. Vihreä väri on vahva ja arvokas. Alakerrassa kokonaisuus on suunniteltukin juuri uunin ja sen värin ympärille.
 Näkymä olohuoneesta työhuoneeseen päin. Valot toimivat ja kaikki pinnat ovat valmiita. Aurora-listapaketti on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi. Listat ovat todella hyvälaatuisia ja ne on ollut helppo asentaa. Leveä jalkalista tuo näyttävyyttä ja ryhtiä seinään.
 Alakerran wc:n kalusteet odottavat asennusta.

Ja tässä on tämän päivän saavutus, portaat. Porrastilaus oli hieman hankala, koska portaat piti tilata melko pienten kuvien perusteella. Pohjakuvissa oli piirretty portaiden malli, mutta eri kaiteiden yms. pohdinta pienten kuvien perusteella oli hieman haastavaa. Myös askelmien värimallit netissä olivat hieman epätarkkoja. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Portaiden laatu vaikuttaa ainakin ensikokemuksen perusteella todella hyvältä ja asentaja teki hyvää työtä.

Enää kuusi päivää ja kotimme on valmis!
Parin viikon päästä olemme mukana Kannustalon esittelypäivässä.

16. tammikuuta 2012

Talomme rakennus on pidemmällä kuin koskaan ennen

Vuoden vaihde ja joululoma oli maalaamisen ja kattojen tekemisen aikaa. Pätkimme kattopanelit itse määrämittaisiksi ja kirvesmiehemme naulasivat ne kiinni kattoihin. Nyt ovat kaikki katot valmiit ja listoitettu. Seinät on tapetoitu yhtä pientä pätkää lukuunotttamatta. Laitamme kuvia valmiista seinistä tuota tuonnempana. Tässä muutamia paloja alkuvuoden vaiheista.

Yläkerran aula maalattuna ja katto paneloituna.
 Porrasaukon takaseinään laitoimme maalaustapetin. Tapetissa on pystysuora kohokuviointi, joka erottuu himmeästi maalin alta. Kohokuvio tuo elävyyttä korkeaan seinään ja taittaa maalin sävyä hieman vaaleammaksi.
 Onnistunut yksityiskohta, yläkerran WC:n lattia. Samaa sarjaa tulee myös alakerran "vierasvessan" lattiaan. Ilmastointiputki lattiassa on pyykkikuilu, joka vie lavuaarin alakaapista kodinhoitohuoneen pyykkikaappiin.
 Siinä se uuni nyt vihdoin on kaakeloituna. Omasta mielestämme uuni on paljon hienompi, mitä edes osasimme odottaa. Enää saumaus ja luukut paikoilleen, niin pääsemme nautiskelemaan takkatulesta ja uunissa haudutetusta hirvipaistista.
 Alakerran laattalattia valmistui tänään. Laattana Terra Casan Jerusalem White (45 cm * 45 cm).
 Keittiössä on tapetti seinillä ja laatat lattiassa. Enää kaapit, tasot, koneet ja välitilan laatoitus.
 Sauna on lattiaa vaille valmis. Kirvesmiehemme teki lauteet lankuista ja lopputulos on näyttävää ja siistiä käsityötä.